La Banda Primitiva de Llíria s’imposa en la 47 edició del Certamen Internacional de Música Vila d’Altea

El 47 Certamen Internacional de Bandes de Música Vila d’Altea s’ha celebrat aquest dissabte 4 de desembre a Palau Altea. La Societat Filharmònica Alteanense (SFA) ha sigut l’encarregada d’organitzar el certamen amb el patrocini de l’Ajuntament d’Altea. Enguany han concursat tres bandes simfòniques, i el lema del certamen ha sigut ‘’Parcs Naturals’’, dedicat a la sostenibilitat del medi natural.

Sobre l’escenari de Palau Altea, les bandes participants d’aquesta 47 edició del CIMALTEA van ser l’Agrupación Musical de Caravaca de la Cruz (Múrcia), l’Ateneu Musical i d’Ensenyament Banda Primitiva de Llíria (València) i la Unión Musical de Almoradí (Alacant).

En aquesta edició, les bandes van haver d’interpretar una obra de presentació i una obra de lliure elecció, a més de l’obra obligada ‘’Stones and Sea. Simfonia Núm. 1’’ del reconegut compositor d’Ontinyent, Saül Gómez. Aquesta composició està íntimament relacionada amb la temàtica del CIMALTEA i homenatja els paratges naturals, en particular a la ‘Serra Gelada’. L’obra pretén llançar un crit d’alarma de necessitat urgent de reconduir la relació entre l’ésser humà i la naturalesa.

El certamen es va iniciar a les 12.30 hores amb l’actuació de l’Ateneu Musical i d’Ensenyament Banda Primitiva de Llíria, sota la batuta de Javier Enguídamos. L’obra de presentació triada va ser ‘’Dos sonrisas’’ de Joan V. Más i l’obra de lliure elecció ‘Hell and Heaven’’ la simfonia d’Óscar Navarro, a més de la interpretació de l’obra obligada. La sessió vespertina, la va iniciar l’Agrupación Musical Caravaca de la Cruz, dirigida per Víctor Rodrigo; i va finalitzar les actuacions a concurs la Unión Musical de Almoradí sota la direcció de Juan Miguel Romero. Finalment, la banda amfitriona, la Simfònica de la Societat Filharmònica Alteanense, dirigida per Rafael M. Garrigós, va ser l’encarregada d’oferir el concert de clausura del certamen.

El jurat va estar presidit per Jan Cober, director titular de la Banda Simfònica Municipal de Madrid. Li van acompanyar, com a vocals, Isabel Rubio, directora d’orquestra murciana, actualment directora associada de al Orquesta Vigo 430 i la Joven Orquesta Sifónica de Granada i David Rivas (Bou, Zamora), llicenciat en Història de l’Art i en Història i Ciències de la Música per la Universitat de Salamanca.

El jurat va atorgar PRIMER PREMI AMB MENCIÓ D’HONOR, el Trofeu SFA i el premi “Vila d’Altea”, dotat amb 6.000 euros, a la Banda Primitiva de Llíria, després d’obtindre un total de 290 punts. En segon lloc, la Unió Musical d’Almoradí, que va reunir 284 punts, va ser premiada amb Primer Premi; i l’Agrupació Musical Caravaca de la Cruz, que va obtindre Segon Premi i va ocupar el tercer lloc en aconseguir 233,50 punts.

En l’apartat de premis especials, la Banda Primitiva de Llíria en haver obtingut tres primers premis en tres edicions del Certamen (2003, 2017 i 2021) li va ser concedit el CORBATÍN D’OR. El guanyador al premi al Millor Solista, consistent en un diploma acreditatiu, va ser atorgat a Juan Manuel Gómez González, de la Banda Primitiva de Llíria.

Finalment, en l’apartat de mencions especials, novetat en la present edició del Certamen, per la qual el Jurat pot atorgar esments addicionals per a interpretacions d’interés particular o per a directors que han demostrat habilitats artístiques particulars, s’han donat les següents: Millor Pasdoble de Presentació a l’A. M. de Almoradí, i Millor Director, també, a l’A. M. de Almoradí.

VEURE PREMIS