La obra obligada es:
· Homenaje a Joaquín Sorolla, de Bernardo Adam Ferrero

Homenatge a Joaquín Sorolla del mestre Bernardo Adam Ferrero, és una obra escrita per a banda simfònica encarregada per la Generalitat Valenciana com a obra obligada per al Certamen Internacional de Bandes de Música “Ciutat de València” en 1988 per a la secció Especial A, en la qual van participar l’Ateneu Musical i d’Ensenyament Banda Primitiva de Llíria, el Centre Instructiu Musical “La Armónica de Bunyol”, el Centre Instructiu Cultural Unió Musical de Benaguasil, la Unió Musical de Llíria, la Societat Musical l'”Artística” de Bunyol i la Societat Musical d’Alzira.

L’obra, concebuda com a obra de concurs, explota tots els recursos sonors i tímbrics de la banda de música. Són innombrables les edicions discogràfiques que s’han realitzat en aquests anys tant a Espanya com a Europa, Amèrica i Àsia. Igualment, ha sigut obra obligada i de lliure elecció en la majoria dels certàmens per a bandes de música. La seua versió per a orquestra és premi “Egrem” a la millor gravació de l’any a Amèrica. A més, Existeix una tesi doctoral sobre l’obra en la Universitat de Tucson (Arizona). La Biblioteca del Congrés dels Estats Units la va incloure en els seus fons com a obra de referència en el repertori de música bandística.

Està estructurada en quatre moviments que descriuen quatre dels quadres del genial pintor:

I.- El crit del Palleter
Musicalizar l’obra pictòrica del mestre valencià significa entrar en un món de llum, color, harmonia, cromatisme, impressió poètica, proporcions estètiques i dinàmiques. Això és, precisament, el que pretén la música que, sobre la base de quatre quadres rellevants i sota la denominació de “simfònics”, esbossen a un “Palleter” amb la seua enorme personalitat, el seu famós crit, el seu empenyiment i reflexió íntima.

II.- Pescadores valencianes
El vigor del primer quadre contrasta amb el de “Pescadores valencianes”, on la música i el tipisme s’uneixen de manera llisa, suau, tranquil•la… El corn anglés esbossa el tema amb reexposició posterior de tot el conjunt.

III.- Sol de la vesprada
El quadre “Sol de la vesprada” ens presenta a través de la música la impressió mateixa de la pintura en el seu inici sonor i, posteriorment, amb un moviment pesant del tema principal que recorda el ritme pausat dels bous i pescadors en la mar.

IV.- Les gropes
L’últim moviment, inspirat en el quadre “Les gropes”, que es conserva en la “Hispanic Society” de Nova York, funde sonorament el ritme vigorós, les harmonies delicades, la descripció de la festa i el sabor mediterrani que en tot moment Sorolla evoca i que ho ha portat a la fama dels grans artistes universals.


 <<  CONSULTAR OBRA OBLIGADA >>


Bernardo Adam Ferrero (1942-2022)

Naix a Algemesí (València). Cursa estudis superiors de Piano, Direcció d’orquestra i Composició en elsC onservatoris de València i Madrid, obtenint Premi extraordinari en Solfeig, Contrapunt i fugida i Piano. Posteriorment, continua formant-se a Roma i Acadèmia Chigiana de Siena amb Luigi Dallapiccola, Franco Ferrara, Nino Antonellini, Godofredo Petrassi, entre d’altres. A París va estudiar orquestració i direcció orquestral en el “Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse” de París, amb Olivier Messiaen.

En 1963 ingressa per oposició en el Cos Nacional de Directors de Banda de Música Civils, sent el director mésjoved’Espanya de quants integren el Cos Nacional. En l’Assemblea General, celebrada el 29 de setembre de 1985, se’lnomenapresidentd’aquest Cos.

En 1975 ingressa per oposició en el Cos de DirectorsMúsics de l’exèrcit, dirigint la unitat de música de la Divisiód’InfanteriaMotoritzada “Maestrazgo” núm. 3, de València (1975-1980) i (1982-1995), la Música del Govern Militar de Sant Sebastià (1980-1982) i la Banda Simfònicad’Infanteria de Marina de Madrid (1995-2004).

Ha sigut director tècnic del Certamen Internacional de Bandes de Música *Ciutat de València, director de la Setmana internacional de música religiosa de Plasència (1999-2001), i de la Setmana internacional de música religiosa de València (2003/2011). Aixímateix, ha dirigit dos congressos de compositors (nacional i internacional) en el Palau de la Música de València, i el Congrés internacional de la música de vent, a Castelló (2002).

L’any 2003 dirigeix la sèrie “Comsón, comsonen” (elsinstrumentsmusicals) per a RTVV, sent un dels programes ambmésreposicions de la cadena. Ambmotiu del 75 aniversaride l'”Himne regional valencià”, la Generalitat Valenciana liencarrega una orquestraciód’aquest, presentant-se en un concertmultitudinari en la plaça de bous de València.

Fundador i president de l’Associació de CompositorsSimfònics de la Comunitat Valenciana (COSICOVA). Presidentd’honor de la M. I. Acadèmia de la música valenciana. Acadèmiccorresponent de la ReialAcadèmia de Belles arts de Sant Ferran (Madrid).

Com a director ha estat al capdavant de les Orquestres de València, Còrdova, Simfònica de Madrid, RTVE, Simfònica de Múrcia, Orquestra Lírica Espanyola, CollegiumInstrumentale, Cascais Oeiras (Portugal), Simfònica de Sofia (Bulgària), Mar del Plata, Teatre Colón (l’Argentina), Nacional de Cuba, Simfònica Eslovaca, Simfònica i Cor de Virgínia (els EUA), Tarija (Bolívia), Nacional de Filipines i bandesespanyoles, europees i americanes. Fundador del grup de solistes de vent “Mare Nostrum”, amb qui realitzanombrososconcerts per tot el món. Ha impartit cursos de direcciód’orquestra i d’educació per la música, impartitclassesmagistrals i formatpart del jurat de nombrosos concursos, tantd’interpretaciócom de composició a Espanya, Itàlia, l’Argentina, Bolívia, Cuba, Itàlia, Àustria, França i elsEstatsUnits. La seuaproducció musical ha sigut estrenada a Espanya, els EUA, França, Alemanya, Holanda, Bèlgica, Portugal, el Canadà, Gran Bretanya, Itàlia, Bolívia, Dinamarca, Suècia, el Japó, l’Argentina, Cuba, Mèxic, el Brasil, Veneçuela, la Xina i Austràlia.